Tips om wijs met geld om te gaan

Wil je makkelijker lenen met negatieve bkr registratie of aan iemand geld uitlenen? Dan zijn er wel wat opties. Kijk daarvoor op de website van leenattent.nl. Hieronder lees je over een aantal handige tips die je moet volgen als je zelf geld leent, of uitleent aan vrienden of familie.

Vraag jezelf af of je het kunt betalen

Wanneer je geld leent, of dit uitleent aan een vriend of familie, dan moet je eerst nadenken over je financiële situatie. Als het lenen van geld aan iemand je financiën onder druk zet, of als je daarna veel moet opofferen om je uitgaven rond te krijgen, dan moet je het niet doen. Maar als je genoeg spaargeld hebt of een noodfonds dat groot genoeg is, en weinig of geen schulden, kun je misschien een vriend of vriendin uit de brand helpen

Breng rente in rekening en gebruik onderpand

Geld kan dikker zijn dan bloed, en het kan relaties ruïneren. In het belang van de relatie is het dus beter om de zaken vanaf het begin goed te regelen. We moeten onze emoties onder controle houden, want vrienden en familie kunnen dingen nonchalant opvatten. Om dit te voorkomen, is het beter om een vaste rentevoet te hebben en een onderpand voor het geleende bedrag.

Zorg voor een schriftelijke overeenkomst  

Dit is moeilijk, zelfs onhandig, maar een schriftelijke overeenkomst helpt misverstanden te voorkomen en verduidelijkt de verantwoordelijkheden voor beide partijen. De overeenkomst geeft je gronden om rechtsmiddelen in te zetten, in het onfortuinlijke geval dat je hen later moet aanklagen om je geld terug te krijgen.

Ondertekening van een overeenkomst

Als je denkt dat je vriend of familie echt in nood is, kun je het geld lenen. Maar kijk ook naar de mogelijkheden van de lener om het geld terug te betalen. Als ze werken, zoek dan uit hoeveel ze verdienen en wat hun andere financiële verplichtingen zijn. Probeer er ook achter te komen of de lener verantwoordelijk is voor zijn financiën.

Vaak lenen mensen op basis van emoties en behandelen ze die leningen niet echt als een serieuze schuld die uitstaat. Ze hebben de neiging om deze leningen terloops te nemen omdat er geen renteverplichting is en het onwaarschijnlijk is dat dit tot juridische complicaties leidt. Al deze zaken moet je natuurlijk ook op je eigen lening betrekken. Als jezelf leent (met of zonder bkr, dan is het slim om het niet vanuit de emotie te lenen.  

Voel je niet verplicht in geldzaken

Idealiter zou je geen geld moeten lenen uit een gevoel van verplichting. Als de lening voor jou financieel niet logisch is, ga er dan niet mee door. Ook wanneer we op de hoogte zijn van iemands schulden, of weten dat hij of zij een slechte krediethistorie heeft, moeten we accepteren dat de lener waarschijnlijk niet in staat zal zijn terug te betalen. In sommige gevallen loont het voor de vriend of familielid om eens te kijken op: leenattent.nl. Met de experts kan hij of zij dan het gesprek aangaan, om te kijken of er in de specifieke situatie mogelijkheden zijn.