refurbishment

Refurbishment: een ecologisch idee

Lange tijd lag de nadruk op vervanging en niet op herstel. Apparatuur werd gewoon te snel weggedaan. Soms omdat er een nieuwer model op de markt kwam, bij telefoons zie je dit vrij snel gebeuren. Er is sinds enkele jaren de trend van refurbishment opgekomen. Een goede manier om ecologisch bezig te zijn. Lees erover in deze blog.

Wat is refurbishment eigenlijk?

Het idee bestaat nu enkele jaren en heeft veel fans. Er komen nu steeds meer winkels die zich bezig houden met refurbishment. Zo zien we veel telefoonwinkels of winkels die zich toegelegd hebben op een specifiek merk van refurbishment producten. In feite zijn dit soort producten tweedehands, maar van top tot teen doorgelicht. Eventuele problemen met de apparatuur zijn verholpen. Zo kan het voor komen dat er een nieuw scherm in een telefoon gezet is of een nieuwe batterij in een laptop.

Bijna nieuw

Bij refurbishment gaat het om apparaten die bijna nieuw zijn. Klanten hebben hun aankoop, bijvoorbeeld via Amazon, na een korte periode teruggestuurd (soms zelfs na een week al). Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand dit doen. Zo’n apparaat kan niet meer als nieuw verkocht worden, maar dus wel als refurbished. Dat biedt de klant een aanzienlijk lagere aankoopprijs.

Refurbishment: voor en nadelen

Er komen nogal wat voordelen kijken bij een refurbishment apparaat. De twee grootste voordelen zijn: minder CO2-uitstoot (er wordt geen nieuw apparaat gemaakt, jij bent de tweede koper) en het feit dat je apparaat helemaal nagekeken is. Dit gebeurt natuurlijk niet met nieuwe apparaten. Er zijn ook nadelen, zeker als het gaat om de software. Het zijn dat bepaalde software niet meer geüpdatet wordt en je daardoor mogelijk bepaalde functies niet meer kunt gebruiken.

Verschillende soorten refurbisment

Er bestaan verschillende soorten refurbishment: Type 1. veel onderdelen zijn vervangen. Type 2. alleen de defecte onderdelen zijn vervangen. Natuurlijk bestaat er ook verschil in leeftijd van de apparaten, daar hangt de kwaliteit ook mee samen. Er wordt door veel bedrijven een onderscheid gemaakt tussen een A-, B- en C-grade. Daarbij is een apparaat met grade A visueel als nieuw, B is in een goede staat en C heeft duidelijke gebruikssporen. Er is ook nog een D-grade. Maar deze apparaten worden eigenlijk alleen nog voor de onderdelen verkocht omdat ze niet meer functioneren