Wat mag een incassobureau wel en niet?

Het is voor alle ondernemers vervelend wanneer ze te maken krijgen met debiteuren die hun openstaande facturen niet kunnen of willen betalen. Voor kleinere bedrijven kan het soms ook grote gevolgen hebben, omdat ze dus inkomsten mislopen kan het voorkomen dat ze hun eigen crediteuren niet kunnen betalen of dat ze juist het salaris van hun medewerkers niet kunnen betalen. Ondernemers ondernemen vaak nog pogingen om de debiteuren toch te laten betalen, een veel voorkomend maatregelen is het inschakelen van een incassobureau. Maar wat mogen hun wettelijk nou allemaal wel en niet doen? Een incassobureau uit Den Bosch vertelt er wat meer over.

Wat mag een incassobureau wel?

Een incassobureau heeft in principe geen andere juridische mogelijkheden dan de crediteur zelf, door middel van brieven, mails en door veel te bellen proberen ze het voor elkaar te krijgen dat de debiteur zijn openstaande facturen zo snel mogelijk betaald. Wat een incassobureau wel mag doen is het in kaart brengen van incassokosten, waarvan de hoogte wettelijk is betaald. Het bedrijf zal dan ten minste 40 euro moeten betalen, de kosten hiervan kunnen echter nog veel hoger liggen. Veel hangt er natuurlijk van de hoogte van het nog te innen bedrag af. Voor de mensen die een aanmaning hebben gekregen van een incassobureau en niet binnen 14 dagen (of anders vermeld in de aanmaning) hebben betaald kunnen er incassokosten in kaart worden gebracht, ga altijd goed na of dit klopt. Er zijn malafide incassobureaus die op deze manier meer geld proberen te verkrijgen.

Wat mogen ze niet?

Incassobureaus hebben niet de juridische mogelijkheden om een gerechtelijke procedure te starten, alleen een deurwaarder heeft dit. Een incassobureau heeft vaak bepaalde deurwaarders die ze hiervoor inschakelen, soms hebben ze deze al binnen het bedrijf rondlopen. Een deurwaarder zal als eerst een aanmaning versturen, dit is vaak de melding dat je voor de rechter gebracht wordt. Na een vonnis van de rechter heeft de deurwaarder de bevoegdheid om beslag te leggen op je loon en inboedel van je bedrijf of zelfs je huis.

Let op malafide incassobureaus

Er zijn incassobureaus die teveel incassokosten in rekening brengen, het is belangrijk hier goed op te letten en anders een klacht in te dienen bij het NVI mochten ze hier lid van zijn. Je mag ook een klacht indienen wanneer er op een te dreigende of dwingende toon te werk wordt gegaan.