filament

Normaal of 3D-printen: de verschillen

De verschillen tussen normaal printen en 3D-printen zijn groot. Het grootste verschil is de manier waarop de printers functioneren. Wij leggen uit wat de belangrijkste verschillen zijn.

Verschil in werking

De werking van gewone printers omvat het scannen van een afbeelding en het gebruik van inkt om tekst of afbeeldingen op een oppervlak te drukken, zoals op een A4-vel. Drukbedrijven gebruiken meestal 2D-printtechnologie bij het drukken van marketinguitingen, zoals folders, brochures, banners, t-shirts, visitekaartjes en flyers.

Een 3D-printer heeft een paar stappen nodig om het doel te bereiken. Het beeld dat moet worden afgedrukt, moet worden weergegeven in 3D-formaat. Dit proces vereist enige vaardigheid. Bij 3D-printen wordt namelijk software gebruikt om een 2D-beeld om te zetten naar 3D. De printer gebruikt dat beeld om het product na te maken via een 3D-print.

Materialen en methoden

Een andere manier om onderscheid te maken tussen een gewone printer en een 3D-printer is door rekening te houden met de materialen en methoden die in het drukproces worden gebruikt. 2D-printen maakt gebruik van toner of inkt tijdens het printen op papier of een vergelijkbaar oppervlak. De inkt is nodig om het beeld of de tekst over te brengen om een kopie te creëren van het beeld dat is opgeslagen op een computer.

Bij 3D-printen gebruiken we geen inkt. Deze printers vereisen verschillende soorten grondstoffen, omdat ze niet alleen worden gebruikt voor het maken van een 2-dimensionale weergave van het beeld, maar een daadwerkelijke kopie. Hiervoor zetten we meerdere soorten materialen in, waaronder filament en plastic.

Kosten

Veel mensen hebben traditionele printers in huis. Deze zijn tegen voordelige prijzen aan te schaffen en verkrijgbaar in verschillende formaten om in vele capaciteiten te printen. Hoewel sommige 2D-printers erg duur lijken, bijvoorbeeld printers om marketingmaterialen te drukken, kan de investering in zo’n printer niet worden vergeleken met de kosten van een 3D-printer. Om een 3D-printer te kopen, moet je vaak honderden of duizenden euro’s investeren. De onderhoudskosten zouden je ook kunnen ontmoedigen om een 3D-printer te kopen, omdat kapotte onderdelen vervangen ook erg duur kan zijn.