Waarom het handig is om al je bedrijfsuitgaven bij te houden?

Of je nou bij een groot bedrijf werkt, bij een startup of als zzp’er. Het is belangrijk om al je uitgaven bij te houden. Stel de vraag maar aan een financieel expert en waarschijnlijk vertelt deze je “hoe meer hoe beter”. Je hebt natuurlijk al genoeg waar je je mee bezig moet houden. Zeker als je zelfstandig ondernemer bent. Er kan veel op je af komen.

Financieel bewust

Ongeacht of u uw accountant een doos vol kwitanties geeft, een spreadsheet maakt of een app gebruikt, er zijn drie belangrijke redenen waarom u uw kleine zakelijke uitgaven in de gaten moet houden. Weet je waar je geld elke maand naartoe gaat? Het bijhouden van de uitgaven, zelfs die kleine dagelijkse uitgaven zoals koffie en parkeergeld, waarschuwt je als er ernstige uitgavenproblemen zijn voordat je je budget opblaast. Het bijhouden van de uitgaven zorgt er ook voor dat u ujefinanciële doelen kunt bereiken. Door het bestedingspatroon te begrijpen, kun je de juiste wijzigingen aanbrengen zodat je deze doelen uiteindelijk kunt bereiken. Breng deze daarom in kaart. Je hebt natuurlijk je vaste verplichtingen zoals bijvoorbeeld je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en je rechtsbijstandverzekering. Misschien krijg je wel een goed beeld waar je wél op kan besparen als je alles in kaart brengt.

 

De belasting alleen het nodige betalen.

Het bijhouden van je eigen uitgaven kan ook in je voordeel werken tijdens je (waarschijnlijkt) minst favoriete tijd van het jaar: het altijd terugkerende en onontkoombare belastingseizoen. Als je je uitgaven hebt bijgehouden, ben je het beste bereid om de meeste inhoudingen te krijgen. Dat is natuurlijk prettig. Hoe meer aftrek je in aanmerking komt, hoe lager je belastbare inkomen zal zijn.

Aangezien we helaas (maar wel logisch) niet werken met een vertrouwenssysteem, heb je al je bonnetjes en documentatie nodig om te bewijzen dat de utigaven “gewoon en noodzakelijk” waren. Wees je dus bewust van de belastingaftrek die je kunt claimen, inclusief vergeten kosten zoals reizen, voertuigen, onderwijs, inventaris, maaltijden en entertainment, kantoor aan huis en reclame. Zelfs bepaalde verzekeringen zijn aftrekbaar. Zeker de moeite waard om je in te verdiepen dus!