feedback smiley

Vragen die je moet stellen in tevredenheidsonderzoeken bij je werknemers

Het is algemeen bekend dat wanneer werknemers tevreden zijn met hun werk, ze veel productiever zijn. Aangezien succesvolle bedrijven zijn gebouwd op de rug van tevreden en gemotiveerde werknemers, lijkt het een no-brainer dat organisaties zich veel moeten focussen op medewerkerstevredenheid. Blijkbaar is dat niet altijd het geval.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Geloof het of niet, uit een Amerikaans onderzoek onder Amerikaanse bedrijven blijkt dat 70% van de werkende mensen hun baan in meer of mindere mate hun baan “haat”. Er zijn vele redenen waarom dat het geval zou kunnen zijn. Sommige werknemers haten hun baas. Anderen hebben een hekel aan hun collega’s, terwijl weer anderen zich gewoon niet verbonden voelen met het team. Er zijn mensen die het gevoel hebben dat hun harde werk nooit wordt erkend. Sommige werknemers voelen zich makkelijk vervangbaar. Anderen geloven dat ze onderbetaald worden. Een klein groepje gelooft zelfs niet in de missie van hun bedrijf of hoe het met zijn personeel omgaat. Bedrijven als Feedback Smiley kunnen je helpen hier iets aan te doen, met een modern medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Vragen die je kunt stellen

Om de betrokkenheid van werknemers te verbeteren en een sterker bedrijf te worden, is het verstandig om regelmatig tevredenheidsonderzoeken uit te voeren. Of dat één keer per kwartaal of één keer per maand is, hangt af van je organisatie. Deze enquêtes kunnen elektronisch en anoniem worden afgenomen om ervoor te zorgen dat medewerkers hun gedachten kunnen delen zonder angst voor vergelding.

Bij het opstellen van uw medewerkerstevredenheidsonderzoek moet je ervoor zorgen dat er geen bedrijfsjargon of in de vragen terechtkomt. Je wilt direct en eerlijk communiceren met je werknemers. Dat is de manier waarop je nauwkeurige antwoorden uitlokt die de werkelijke staat van de werknemerstevredenheid van je bedrijf weerspiegelen.

Welke vragen moeten er worden gesteld in een medewerkerstevredenheids enquête? Hier een paar voorbeelden:

  • Hoe vind je de bedrijfscultuur?
  • Vind je jouw baan zinvol?
  • Biedt ons bedrijf voldoende doorgroeimogelijkheden?
  • Voel je je gewaardeerd om wat je doet?
  • Krijg je de juiste tools en middelen om je werk goed te doen?
  • Communiceren jouw superieuren effectief en tijdig over bedrijfsnieuws en ontwikkelingen?
  • Vind je dat het werk gelijkmatig over het team is verdeeld?
  • Voel je je verbonden met je collega’s?
  • Waarderen je managers jouw feedback?