Met IE-recht je intellectuele eigendommen beschermen

Een schilder maakt een schilderij een mag erover beslissen waar dit schilderij opgehangen wordt, wanneer dit gebeurt en op welke manier het geëxposeerd wordt. Dit zijn allemaal zaken waar de schilder zijn mening over uitspreekt en dan heeft men te doen wat de kunstenaar daarover te zeggen heeft. Dit hangt natuurlijk af van de afspraken die er gemaakt zijn, maar in de regel is dit het geval. We hebben het hierover het auteursrecht. Dit recht valt onder het rechtsgebied van Handelsrecht waaronder de verschillende intellectueel eigendomsrechten vallen. We nemen hieronder nog een aantal IE-rechten met je door.

Octrooirecht

Wanneer je een technische uitvindingen gedaan heb die zo revolutionair is dat nog geen enkele producent dit gedaan heeft, dan is er sprake van een noodzakelijkheid om een octrooi aan te vragen. Een octrooi is hetzelfde als een patent. Je vraagt het aan om aan te tonen dat jij degene bent die het verzonden heeft. Wanneer Apple bijvoorbeeld de iPhone verzonnen heeft, dan laten ze deze registreren. In de praktijk is dat dan een technische beschrijving van alle onderdelen van de iPhone en het apparaat ansich dat Apple ontwikkeld heeft. Ook kan het zo zijn, dat je een klein onderdeel verzint waardoor een ander bestaand apparaat beter gaat werken. Ook daar kun je een octrooi op aanvragen.

Handelsnaamrecht

Wanneer ik een bedrijfsnaam verzin, dan mag een ander daar niet mee aan de haal gaan wanneer ik de naam geregistreerd heb voor een bepaald gebied. Wanneer ik in Nederland geregistreerd sta onder de naam Apendaalder, dan kan een ander hier niet mee handelen op de markt. Wanneer dit wel gebeurt, kunnen juridische stappen genomen worden. We raden je aan dit zeker te doen als het nodig is. 

Merkenrecht

Wanneer je een merk voert als bedrijf zijnde, dan is het heel slim om dit te registreren. Dit doe je met het merkenrecht. Wanneer de The Coca-Cola Company een merk verzint, bijvoorbeeld Sprite (dit is werkelijk een merk van hen), dan laten ze dit registreren. Op deze manier kan Pepsi-Cola geen Sprite op de markt brengen of iets wat daar wettelijk gezien te veel op lijkt. 


Meer weten over IE-recht? Neem dan contact op met http://www.intellectueeleigendom.nl.