De verborgen kosten van een minilening

Met een minilening leen je snel een klein geldbedrag. Het woord zegt het al. Dit lijkt een onschuldige oplossing voor huishoudens dit op het einde van de maand net een bedrag tekort komen, maar dat is het allerminst. Een minilening is namelijk een dure vorm van lenen met ook nog eens verborgen kosten.

Minileningen worden aangeboden vanaf € 100,- tot € 1000,- die binnen 15 tot 45 dagen moet worden terugbetaald. Daarvoor betaal je een rente van 13,99%. Ter vergelijking: een reguliere lening (https://www.fx.nl/lenen/2500-euro-lenen) met het minimale bedrag van 2.500 euro heb je vanaf 7,5%.

Die 13,99% is, niet geheel toevallig, ook het wettelijk maximumtarief voor een consumptief krediet. Dit zijn echter niet de enige kosten. Bij een minilening moet een garantiestelling worden afgesloten. Dit kun je zelf regelen, maar dat is erg ingewikkeld en tijdrovend.

Vaak wordt daarom gekozen om de garantie via de aanbieder te doen. Daarbij lopen de kosten flink op. De vergelijkingssite FX.nl onderzocht (https://www.fx.nl/blog/minilening-een-te-dure-optie-voor-geld-lenen) de garantiestelling bij de aanbieder van minileningen Ferratum. Bij een lening van € 500,- en een looptijd van 45 dagen bedragen de extra kosten € 170,82. Dit bedrag komt bovenop de (wettelijk maximale) leenrente.

De ogenschijnlijk simpele oplossing wordt zo een flinke kostenpost. Het is extra kwalijk dat minileningen heel laagdrempelig worden aangeboden: snel, eenvoudig en ook nog eens zonder BKR-toets. Zo zijn het vooral kwetsbare huishoudens die hierdoor verder in de problemen komen.