Milieubewust ondernemen binnen incassobureaus

Milieubewust ondernemen binnen incassobureaus
Bewust met milieu bezig zijn wordt steeds een belangrijker onderdeel binnen vele bedrijven. Van het minder uitprinten op papier en meer digitaliseren tot een bepaald opgesteld protocol om aan verschillende milieu eisen te voldoen. Een certificering die centraal staat rondom dit thema is ISO 14001. Voor incassobureaus is dit een steeds interessanter thema kijkend naar het gebruik van papier. Heb jij het weleens overwogen om jouw bedrijf te certificeren? Hier zijn de redenen op een rijtje gezet waarom een ISO14001 certificering interessant kan zijn.

 

Wat is ISO 14001
Momenteel zijn er maar liefst meer dan 300.00 bedrijven en instellingen wereldwijd die ISO 14001 gecertifieerd zijn. Hiermee geven zij aan dat zij een bepaalde mate van kwaliteit bezitten met betrekking tot het milieumanagementsysteem. Er wordt gebruik gemaakt van het systeem om een milieubeleid te ontwikkelen en uit te voeren die past bij jouw organisatie. Vervolgens worden de milieurisico’s binnen het bedrijf beheerst en misschien zelfs wel verminderd. De certificering is niet verplicht, maar biedt wel vele voordelen.

ISO 14001 en duurzaamheid
De ISO 14001 certificering kan een belangrijk onderdeel zijn van je communicatie naar zowel klanten tot aan belangrijke stakeholders binnen jouw organisatie. Met name op vlak van duurzaamheid is het voor incassobureaus een interessant onderwerp hoe hiermee om dient te gaan aangezien op dit moment alles via de post wordt verstuurd. Kijkend naar de toekomst en naar het milieu zou het een innovatieve oplossing zijn wanneer er middels ISO 14001 certificering een plan ontwikkeld kan worden rondom het meer digitaliseren van incasso’s en het papier verbruik verminderen. Dit hoeft niet zo zeer direct op het niveau van het versturen van aanmaningen, maar kan ook al beginnen bij het papiergebruik intern. Denk hierbij aan notitieblokken op kantoor, administratie op papier etc.

Voordelen van de certificering
De voordelen van het milieumanagementsysteem spelen een belangrijke rol binnen de positionering in de markt. De wet- en regelgeving rondom milieuprestaties worden middels de certificering beter nageleefd. Daarnaast is het een interessante pijler voor vele bedrijven waar kansen liggen en wordt het risico op imago schade of financiële schade gerelateerd aan duurzaamheid en milieu ook aanzienlijk kleiner. Tot slotte leidt het tot een hogere tevredenheid op de werkvloer en creëert het een betere relatie met bijvoorbeeld de overheid.

Wanneer er gekozen wordt voor een ISO 14001 certificering kent dit dus vele voordelen voor zowel interne als externe communicatie. Met name het thema duurzaamheid is een pijler voor veel incassobureaus waar nog veel verbeterd kan worden voor de toekomst.