Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen een bezoek van het incassobureau?

Een incassobureau komt eigenlijk alleen in actie als je je zaken niet goed op orde hebt. Als je een ander bedrijf niet meer kunt betalen of je laat rekeningen expres openstaan, kunnen zij een incassobureau inschakelen om openstaande vorderingen proberen te innen. Ze zijn hier expert in. Ze zullen je dusdanig onder druk weten te zetten dat je geen andere optie hebt dan te betalen. Zorg daarom dat het nooit zover komt. In deze blog geven we je tips om je onderneming op orde te hebben.

Zorg dat je al je activa goed registreert 

Mocht het voorkomen dat een incassobureau langskomt, zorg er dan voor dat je slim je activa hebt geregistreerd. Allereerst raden we aan om in de basis je activa duidelijk onder jouw naam te hebben staan. Wat veel ondernemers vergeten is om bijvoorbeeld de merknaam te registreren. Wil je een merknaam registreren? Regel dit dan eenvoudig online. Verder kun je met bepaalde constructies enkele bedrijfseigendommen op een aparte B.V. zetten, waardoor het een stuk moeilijker wordt voor een incassobureau om hier beslag op te leggen. Het beste is om een accountant of adviseur onder de hoede te nemen die hier slim mee om kan gaan.

Investeer alleen met geld dat je kunt verliezen

Investeer alleen met geld dat je kunt verliezen is een advies dat eigenlijk meer op individuele beleggers toegepast kan worden, maar ook voor bedrijven is dit waardevol advies. Als je uit wanhoop gaat investeren, zul je in de meeste gevallen bloeden. Denk daarom super goed na en ga elk mogelijke negatieve scenario na. Kun je klanten of leveranciers nog betalen als je investeert? 

Zorg dat je cash flow op orde is

Net als wat we hierboven hebben beschreven, is het super belangrijk dat de cash flow op orde is. Je liquiditeit bepaald of je de dagelijkse operatie gaande kan houden. Als er niet genoeg geld binnenstroomt om leveranciers te betalen en je met een achterstand te maken krijgt, zullen zij dit op een gegeven ogenblik niet meer waarderen. Een stap die zij kunnen zetten is om een incassobureau op je af te sturen om hun geld te krijgen. De cash flow moet dus in balans zijn.