advocaat zoeken

Heb je een intakegesprek met een advocaat? Hier wat tips

Ga je een advocaat zoeken? Dan is de kans groot dat je vooraf een gratis intakegesprek doet om te weten of de advocaat bij jou past. Om het maximale uit dit gesprek te maken, moet je je goed voorbereiden en weten wat je moet zeggen tijdens het gesprek. Hieronder vind je handige tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Voorafgaand het gesprek

Onthoud: haast je niet, raak niet in paniek en krijg niet het gevoel dat het spoed heeft. Dit leidt alleen maar tot negatieve resultaten en laat het proces niet sneller verlopen. Blijf daarom rustig en laat je niet leiden door haast of spoed.

Zorg ook dat je vooraf alle relevante stukken naar de advocaat stuurt, zodat deze meer tijd heeft om alles voor te bereiden en het gesprek soepeler zal verlopen. Vergeet verder ook niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen en natuurlijk op tijd te komen.

Tijdens het gesprek

Bespreek de punten kort maar krachtig; houd het tot de kernpunten. Op deze manier weet je zeker dat het belangrijkste behandeld wordt tijdens het gesprek. Geef niet alleen antwoorden, maar stel zelf ook vragen: vraag naar de ervaringen van de advocaat, vraag naar de verwachte kosten, vraag naar een inschatting van de duur van de zaak. Dit zijn dingen die je vooral wilt weten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vraag de advocaat ook of hij of zij soortgelijke zaken eerder al eens heeft afgehandeld en hoe dat is gegaan.

Weet dat er tijdens het intakegesprek altijd ruimte is om te onderhandelen!

Na het gesprek

Heb je er een goed gevoel over en wil je met de desbetreffende advocaat in zee gaan? Vraag dan een bevestigingsbrief. Hierin moet in ieder geval staan:

  • Omschrijving van de zaak
  • Plan van aanpak (of een conceptversie hiervan)
  • Verwachte kosten
  • Exemplaar van geschillenregeling (indien van toepassing)
  • Soort en frequentie van communicatie (bijv. maandelijks gesprek op kantoor)